Japans podium bij eerste wereldbekerwedstrijd 500 meter van het seizoen

Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op de 500 meter stond er een compleet Japans podium. Tatsuya Shinhama won het goud met een tijd van 34,52 seconden. Wataru Morishige pakte het zilver met een tijd van 34,69 seconden. Yuma Murakami behaalde het brons met een tijd van 34,82 seconden.

Dit betekende dat er voor het eerst in 26 jaar weer drie Japanners op het podium stonden bij een wereldbekerwedstrijd. Ook Hein Otterspeer liet een uitstekende race zien. De 34-jarige Nederlandse sprinter finishte met een tijd van 34,89 seconden en eindigde daarmee op de vierde plaats.

De grote favoriet, Jordan Stolz, kwam niet verder dan de zesde tijd. De 19-jarige Amerikaan, die vorig seizoen wereldkampioen werd op de 500, 1.000 en 1.500 meter, sprintte naar een tijd van 34,91 seconden.

Kai Verbij met pijnlijke schouder

Kai Verbij kon na zijn harde val tijdens het World Cup-kwalificatietoernooi twee weken geleden alweer deelnemen in Japan. Hij had een pijnlijke schouder overgehouden aan zijn val in Thialf en kon pas op de ochtend van de race in Obihiro weer voluit starten.

De pijnlijke schouder zorgde voor wat ongemak, maar Verbij kon toch van start gaan met zijn goed ingebonden schouder. Met een tijd van 35,63 seconden eindigde hij op de achttiende plaats. “Het was niet ideaal”, concludeerde Verbij. “Het zou ook wel erg optimistisch zijn geweest als ik hier goed had gepresteerd. Mijn lichaam heeft toch een flinke klap gehad.”

Als gevolg hiervan moet Verbij in de B-groep starten bij de volgende wereldbekerwedstrijd in Peking, over een week. Hetzelfde geldt voor Sebas Diniz. De 19-jarige debutant in het wereldbekercircuit kwam in de laatste rit tegen Stolz ten val in de laatste bocht. Hij krabbelde weer op en voltooide zijn 500 meter, maar eindigde als laatste.

Later vandaag staat ook het tweede sprintnummer op het programma. Kjeld Nuis, Jenning de Boo, Tijmen Snel en Tim Prins, de verrassende winnaar van het World Cup-kwalificatietoernooi, zullen deelnemen aan de 1.000 meter.

Belangrijk voor titeltoernooien

De wereldbekerwedstrijden zijn van groot belang voor de grote titeltoernooien later dit seizoen, zoals het EK en WK afstanden, WK allround en WK sprint. Op basis van de wereldbekerklassementen en de gereden tijden worden de startplekken verdeeld.

Desondanks heeft het team AH-Zaanlander, met onder andere Irene Schouten, besloten om de lange reis naar Obihiro niet te maken. “Deze reis kost meer dan dat er te winnen valt”, lichtte coach Jillert Anema zijn beslissing toe.

Plaats een reactie