Nieuwe selectie Nederlandse schaatsers voor wereldbekerwedstrijden in Obihiro

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft de nieuwe selectie bekendgemaakt die zal afreizen naar Japan voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Obihiro. Deze aankondiging volgt op het besluit van het team AH-Zaanlander om geen Nederlandse schaatsers naar Japan te sturen.

Jillert Anema, de coach van AH-Zaanlander, vond dat de reis naar Obihiro niet goed paste in het programma van zijn rijders. “Met deze reis naar Japan verlies je meer dan dat je kunt winnen. Het is een reis van meer dan 24 uur.”

Als gevolg hiervan zullen meervoudig olympisch kampioen Irene Schouten en haar ploeggenoten Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Melissa Wijfje en Gert Wierda niet aanwezig zijn tijdens het weekend van 10 tot en met 12 november.

Remy de Wit, de technisch directeur van de KNSB, heeft voorafgaand aan het seizoen benadrukt hoe belangrijk de wereldbekerwedstrijden zijn voor de Nederlandse schaatsers. Ook nu is de KNSB duidelijk over het belang van deelname aan deze wedstrijden.

“We moeten punten verdienen voor het ‘overall’ World Cup-klassement, dat later bepaalt met hoeveel Nederlanders we kunnen deelnemen aan de EK en WK afstanden, de WK allround en de WK sprint”, zegt Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan/kortebaan bij de Nederlandse schaatsbond.

“Hoewel we niemand kunnen verplichten om deel te nemen en er altijd geldige redenen zijn om af te zeggen, moeten we ons bewust worden van het collectieve belang om zoveel mogelijk startbewijzen voor TeamNL te verdienen voor de EK’s, WK’s en uiteindelijk ook de Olympische Spelen.”

Toch is Van der Wart van mening dat de “schade” deze keer meevalt. “Als de meeste rijders tijdens de komende World Cups aan de verwachtingen voldoen en we niet vaker te maken krijgen met meerdere afmeldingen, zouden we dit seizoen nog steeds het maximale quotum voor de titeltoernooien moeten kunnen behalen.”

Plaats een reactie