Irene Schouten en haar teamgenoten slaan wereldbekerwedstrijden in Japan over

Irene Schouten en haar ploeggenoten zullen volgende week niet deelnemen aan de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Japan.

De ploeg van Jillert Anema wist zich vorig weekend met vijf schaatsers op verschillende afstanden te kwalificeren voor de eerste internationale wedstrijden, maar de coach is van mening dat de reis naar Obihiro niet goed in het schema van zijn rijders past.

“Met deze reis naar Japan verliezen we meer dan dat we kunnen winnen”, legt Anema uit. “Het is een reis van meer dan 24 uur: met het vliegtuig naar Tokio, de bus naar een ander vliegveld, weer met het vliegtuig en dan nog met de bus naar het hotel. Ik wil mijn sporters verbeteren en niet verslechteren. Vooral omdat ze – behalve Schouten – zo weinig ervaring hebben.”

De Amerikaan Jordan Stolz vormt een uitzondering. Als regerend wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter, die sinds dit seizoen bij het team van Anema rijdt, zal hij wel deelnemen in Obihiro.

De afmelding van Albert Heijn-Zaanlander kan gevolgen hebben voor de WK afstanden. Via de wereldbekerwedstrijden kunnen namelijk startbewijzen verdiend worden voor de wereldkampioenschappen per afstand.

Remy de Wit, technisch directeur van schaatsbond KNSB, benadrukte voorafgaand aan het seizoen juist het belang van de wereldbekers voor de Nederlandse schaatsers.

Top drie op 3.000 meter

Naast Schouten hebben ook Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Melissa Wijfje en Gert Wierda vorige week startbewijzen veroverd voor de wereldbekers tijdens het World Cup-kwalificatietoernooi. Op de 3.000 meter bezetten de vrouwen van Albert Heijn-Zaanlander zelfs de eerste drie podiumplaatsen.

Dul zal na een enerverend kwalificatieweekend nog langer moeten wachten op haar wereldbekerdebuut op de 3.000 en 5.000 meter. In eerste instantie werd de 25-jarige Dul gediskwalificeerd nadat ze de derde tijd had gereden, maar later werd dit besluit gelukkig teruggedraaid.

Wel naar Peking

De schaatsers van Anema beginnen hun internationale seizoen nu een week later dan hun concurrenten. Het team zal echter wel afreizen naar het Chinese Peking, dat met een directe vlucht te bereiken is.

Daar zullen ze – behalve Schouten op de 3.000 meter en Groenewoud op de 1.500 meter – in de B-groep moeten starten, ruim voordat de televisie-uitzending begint en de favorieten de baan betreden. Schaatsers die in de B-groep rijden, verdienen ook minder punten voor de WK-startplekken.

Plaats een reactie