Patrick Roest wint drie afstanden bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf

Patrick Roest heeft opnieuw drie afstanden gewonnen bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf, net zoals vorig jaar. Na zijn overwinningen op de 5.000 en 1.500 meter, was de 27-jarige Lekkerkerker ook de sterkste op de 10.000 meter. Hij voltooide de race in 12.49,89, tien seconden sneller dan de nummer twee, Jorrit Bergsma.

“Dit is een geweldige start. Ik krijg hier veel zelfvertrouwen van”, vertelt Roest, die naar eigen zeggen op een veilige manier heeft gereden tijdens dit toernooi. “Ik hoop dat dit me helpt in de World Cups, zodat ik hier niet te veel energie heb verspild.”

Bergsma herstelde zich van de teleurstelling op de 5.000 meter en eindigde als tweede op de langste afstand. Hij mag zich, net als Roest, voorbereiden op de enige 10.000 meter van het komende World Cup-seizoen: in Stavanger tijdens het weekend van 1 tot 3 december.

Breuk in schouderblad

De 37-jarige langeafstandsspecialist was op vrijdag op de vijf kilometer niet in vorm en miste daardoor een ticket voor de wereldbeker. Trainer Jac Orie gaf twee dagen later uitleg.

“Hij kon van eind juni tot de laatste week van augustus niet goed trainen vanwege een gebroken schouderblad. Dat had natuurlijk wel enige impact.”

Ook op de 10.000 meter leek Bergsma in te storten, maar met nog vier ronden te gaan wist hij toch nog een flinke versnelling te maken. Met een gezicht vol pijn en vermoeidheid zette hij een tijd van 12.59,67 neer.

Naast Roest en Bergsma hebben ook Kars Jansman (13.00,66), Beau Snellink (13.01,30) en Marwin Talsma (13.02,80) zich geplaatst voor de wereldbeker.

Het publiek in Thialf werd ook enthousiast tijdens de eerste rit van de 10.000 meter, toen de pas negentienjarige Remco Stam met 13.06,11 een zeer snelle tijd neerzette op zijn allereerste tien kilometer ooit.

Helaas was die tijd niet genoeg voor een plek op de startlijst van de World Cup in Stavanger. Hij eindigde als zesde en greep daardoor net naast een plek.

Plaats een reactie