Patrick Roest plaatst zich als snelste Nederlander voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden

Patrick Roest heeft zich op de 1.500 meter als snelste Nederlander geplaatst voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Roest, vrijdag ook al de sterkste op de 5.000 meter, reed bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Heerenveen naar 1.44,04. Daarmee was hij 0,24 seconde sneller dan olympisch kampioen Kjeld Nuis.

Ook Wesly Dijs (1.44,58), Thomas Krol (1.44,77) en Louis Hollaar (1.45,02) plaatsten zich voor de World Cups in Obihiro, Peking, Stavanger en Tomaszów.

Joep Wennemars greep net naast een startbewijs voor de wereldbekers. Met 1.45,17 reed hij bijna een seconde van zijn persoonlijk record af, maar het was net niet genoeg voor een plek bij de beste vijf.

Nuis niet in topvorm

Nuis verscheen niet helemaal fit aan de start in Thialf. In aanloop naar het toernooi had de tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter last van een griepje. Gisteren liet hij daarom de 500 meter nog schieten, maar op de 1.500 meter wilde hij zich toch proberen te plaatsen voor de wereldbekers.

“Ik heb de hele zomer keihard getraind, ik wil me nu niet door een griepje uit het veld laten slaan”, zei Nuis voor de start.

Dat lukte, want Nuis reed in de slotrit naar de tweede tijd. Team Reggeborgh werd zo de grote winnaar van de 1.500 meter: de ploeg plaatste zich met vier rijders voor de wereldbekers, want ook Roest, Dijs en Hollaar rijden voor het team van Gerard van Velde.

De Nederlandse 1.500-meterschaatsers kunnen bij de World Cups in ieder geval rekenen op stevige concurrentie van de Amerikaan Jordan Stolz.

De 19-jarige regerend wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter scherpte eerder vandaag bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen zijn eigen laagland-wereldrecord op de 1.500 meter aan tot 1.42,31.

Plaats een reactie