Opening schaatsseizoen vol verrassingen: Patrick Roest domineert 5.000 meter

De opening van het schaatsseizoen heeft op de eerste afstand al een heleboel verrassingen opgeleverd.

Van de favorieten deed alleen Patrick Roest bij het World Cup-kwalificatietoernooi wat er van hem verwacht werd. Hij won de 5.000 meter met overmacht (6.11,40), maar zijn tegenstander Jorrit Bergsma reed in Heerenveen naar een teleurstellende tiende tijd (6.21,36). Daardoor plaatste de 37-jarige Bergsma zich niet voor de eerste vier internationale wedstrijden van het seizoen.

Ook Beau Snellink, vorig seizoen winnaar van het wereldbekerklassement over de lange afstanden, greep verrassend naast een startbewijs. Net als Marcel Bosker en Kars Jansman, die een jaar geleden nog wel een ticket wisten te veroveren.

De andere tickets gingen naar Chris Huizinga (6.16,33), Jesse Speijers (6.16,46) – die beiden een dik persoonlijk record reden -, Marwin Talsma (6.17,60) en Gert Wierda (6.17,75).

Speijers verrast al vroeg

De naam van Speijers is een van de opvallendste en onbekendste in het rijtje. De 21-jarige schaatser van Team IKO werd drie jaar geleden bij zijn debuut op de NK allround nog laatste op de 5.000 meter, maar hij heeft afgelopen zomer flinke stappen gezet.

Al in de tweede rit maakte Speijers indruk met een opvallend snelle tijd: met 6.16,46 snoepte hij negen seconden van zijn persoonlijk record af. Bovendien was het de tweede tijd van het seizoen, want alleen Roest was tot vandaag sneller.

“Ik wist dat ik goed bezig was, maar ik had dit nog niet per se verwacht”, reageerde Speijers, die vertelde dat hij met zijn coaches geïnspireerd is geraakt door de trainingsmethode van tweevoudig olympisch kampioen Nils van der Poel. De inmiddels gestopte Zweed stond erom bekend dat hij veel trainingsuren op de fiets maakte en vervolgens een heleboel rondjes op hoge snelheid op het ijs reed.

“We hebben er lessen uit geleerd, maar volgen het niet klakkeloos. Sommige dingen die hij deed werken, andere niet”, aldus Speijers.

Later vanavond komen de sprinters in actie op de 500 meter voor mannen (twee races). De vrouwen rijden de 1.500 meter. Het programma van de eerste dag wordt afgesloten met de massastart.

Er ontbreken op die afstanden wel een paar bekende namen. Jutta Leerdam meldde zich af voor de 1.500 meter, omdat ze zich wil richten op de 1.000 en 500 meter.

Kjeld Nuis meldde zich gisteren al met griep af voor de 500 meter. Op de 1.000 en 1.500 meter hoopt hij wel in actie te komen. Ook Thoma

Plaats een reactie