NOS Schaatspodcast: Terugblik op het World Cup-kwalificatietoernooi en de uitdagingen van Jumbo-Visma

Het schaatsseizoen is afgelopen weekend van start gegaan met het World Cup-kwalificatietoernooi. Om dit seizoen meer diepgang te geven aan de schaatsresultaten, is er nu ook de NOS Schaatspodcast.

In deze podcast kijken presentator Steven Dalebout en schaatsvolger Robbert de Rijk samen met een van de NOS-analisten terug op de recente wedstrijden. Elke keer is er een prominente schaatser te gast die een belangrijke rol heeft gespeeld.

In de eerste aflevering was Kjeld Nuis te gast. Na afloop van het World Cup-kwalificatietoernooi besprak hij zijn eigen weekend en ging hij dieper in op de dynamiek binnen de schaatswereld. “Wij hebben het beter voor elkaar dan Jumbo-Visma”, was de mening van de Reggeborgh-schaatser.

Tien tickets minder

Het was inderdaad een teleurstellend weekend voor Jumbo-Visma-trainer Jac Orie. Zijn team veroverde slechts 12 tickets voor de wereldbekers tijdens het openingsweekend, terwijl dat er vorig jaar nog 22 waren.

Opvallend was vooral dat op de 1.500 meter bij de mannen ‘de groenen’ van Reggeborgh vier van de vijf startbewijzen veroverden. ‘De gelen’ van Jumbo-Visma hadden er slechts één. Deze was voor Thomas Krol.

NOS-analist Mark Tuitert, de huisanalist in de eerste aflevering, geeft in de podcast aan dat Jumbo-Visma te veel leunt op Krol. “Je kunt niet verwachten dat Krol op de 1.500 meter alle lasten draagt. Joep Wennemars komt eraan, maar is nog te jong. Er ontbreekt een schakel, een echte leider.”

Nuis denkt dat er “meer aan de hand is”. Hij vindt dat de coaches in zijn team het werk beter verdelen dan bij Jumbo-Visma. “Ik denk dat de Jumbo-ploeg zo groot is geworden dat Orie in zijn eentje veel schaatsers moet begeleiden en schema’s moet maken. Hij neemt te veel hooi op zijn vork.”

In het komende seizoen reist de NOS Schaatspodcast de schaatsers achterna en na elk toernooi wordt er een nieuwe aflevering gepubliceerd.

Plaats een reactie