Nederlandse shorttracksters winnen na protest van Zuid-Korea in chaotische relay-finale

De relay-finale tijdens de wereldbeker in Montreal verliep krankzinnig en heeft een verrassende wending gekregen voor de Nederlandse shorttracksters. Volgens de Internationale Schaatsunie (ISU) blijkt nu dat niet Zuid-Korea, maar Oranje de winnaar is.

Tijdens de race waren er valpartijen bij alle vier de deelnemende landen. De schaatssters raakten daardoor flink door elkaar, wat resulteerde in complete chaos. Het duurde meer dan een half uur voordat alle race-incidenten waren bekeken en beoordeeld.

In eerste instantie werd Zuid-Korea uitgeroepen tot winnaar, gevolgd door Nederland en de VS.

Race opnieuw bekeken

De ISU heeft echter aangegeven dat deze uitslag niet juist is. Na een protest van Nederland zijn de beelden van de race opnieuw bekeken. Hieruit bleek dat Zuid-Korea slechts 26 van de 27 rondes had gereden. Hierdoor is Nederland nu uitgeroepen tot winnaar en is Zuid-Korea gedegradeerd naar de tweede plaats.

Selma Poutsma sprak na afloop van de aflossing al over de “meest chaotische relay in haar carrière.”

“Op elk deel van de baan gebeurden er dingen, dus op een gegeven moment wisten we het even niet meer”, zei Poutsma na afloop. Ze gaf aan dat er uiteindelijk dingen zijn gebeurd die “echt niet door de beugel kunnen.”

De ISU betreurt de situatie en biedt excuses aan voor de gemaakte fouten, vooral aan de getroffen teams.

Plaats een reactie