Marijke Groenewoud wint 1.500 meter bij World Cup-kwalificatietoernooi

Marijke Groenewoud heeft de 1.500 meter bij het World Cup-kwalificatietoernooi voor vrouwen overtuigend gewonnen. Met een tijd van 1.54,24 heeft de 24-jarige schaatsster zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen.

De 27-jarige Esther Kiel zorgde voor een grote verrassing bij de seizoensopening door de tweede tijd neer te zetten en zich te kwalificeren voor de World Cups.

Vorig jaar miste Kiel nog net een startbewijs, maar dit keer ging alles goed. Met een tijd van 1.54,41 verbeterde Kiel haar persoonlijk record met ruim drie seconden. Het was tevens de op één na snelste tijd van het seizoen, alleen Groenewoud was tot vandaag sneller.

Irene Schouten greep in Heerenveen naast een ticket voor de schaatsmijl, net zoals vorig jaar. De olympisch kampioene op de 3.000 meter, de 5.000 meter en de massastart behaalde de achtste tijd in Thialf.

Moeizame rit voor Rijpma-De Jong

Regerend wereldkampioene Antoinette Rijpma-De Jong maakte nog geen indruk in de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen, maar wist zich wel te kwalificeren voor de World Cups in Obihiro, Peking, Stavanger en Tomaszów. Na een moeizame rit behaalde Rijpma-De Jong de derde tijd met 1.55,50.

Ook Joy Beune (1.55,69) en Melissa Wijfje (1.56,01) hebben zich gekwalificeerd voor de wereldbekers.

De 16-jarige Angel Daleman, de jongste juniorenwereldkampioene ooit, maakte haar debuut tussen de senioren in Thialf. Met een tijd van 1.56,70 reed het veelzijdige talent een persoonlijk record, maar dat was niet genoeg voor een plek in de top vijf. Vorige week nam Daleman nog deel aan de wereldbeker shorttrack in Montreal.

Jutta Leerdam heeft zich vanochtend afgemeld voor de 1.500 meter. De wereldkampioene op de 1.000 meter richt zich dit weekend op de twee kortere afstanden. Vorig seizoen nam Leerdam wel deel aan wereldbekers op de schaatsmijl, nadat ze als derde was geëindigd bij het WCKT.

Plaats een reactie