Jens van ’t Wout wint goud op 1.000 meter bij het tweede wereldbekerweekeinde in Montreal

Shorttracker Jens van ’t Wout heeft tijdens het tweede wereldbekerweekeinde in Montreal de gouden medaille veroverd op de 1.000 meter. Na de valpartijen van favoriet Liu Shaoang en Felix Pigeon wist hij met een indrukwekkende inhaalmanoeuvre zijn eerste wereldbekermedaille van dit seizoen te behalen.

Daarnaast behaalde Nederland een zilveren medaille op de aflossing voor vrouwen in Montreal.

Van ’t Wout brak vorig seizoen door met drie wereldbekeroverwinningen. In Montreal liet hij op zondag al zien wat hij in huis had door zowel de kwartfinale als de halve finale te winnen. In de finale bleef hij geduldig wachten. Toen Pigeon ten val kwam en Liu meenam, maakte hij gebruik van de situatie en passeerde hij overtuigend Hwang Dae-hon (tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en olympisch kampioen op de 1.500 meter).

Zilveren medaille voor Nederland op aflossing

De aflossingsrace voor vrouwen kende een tumultueus verloop en het duurde meer dan een half uur voordat alle race-incidenten waren bekeken en beoordeeld. Uiteindelijk werd Zuid-Korea als winnaar aangewezen, gevolgd door Nederland en de Verenigde Staten.

Halverwege de finale voorkwam Canada dat Yara van Kerkhof kon wisselen met Michelle Velzeboer. Deze actie resulteerde niet in een penalty, maar Canada kreeg wel een penalty omdat Courtney Sarault Seo Whi-Min aanraakte, waardoor beide schaatsers ten val kwamen en ook zij niet konden wisselen.

Ook het Amerikaanse team kreeg te maken met een valpartij, waardoor niemand meer wist wie er eigenlijk aan de leiding reed. Nederland, vorige week nog derde, behaalde nu de zilveren medaille.

Vierde plaatsen voor de Velzeboer-zusjes

Xandra Velzeboer eindigde in Montreal op de vierde plaats op de 1.500 meter. Haar jongere zus Michelle behaalde ook een vierde plaats op de 1.000 meter.

De derde 1.500 meter van dit wereldbekerseizoen bij de vrouwen werd gewonnen door Hanne Desmet. De Belgische, die vorige week ook de eerste 1.500 meter won in Canada, wist in de laatste ronde Gilli Kim (winnares van de tweede 1.500 meter op zaterdag) in te halen.

Kim had zich kort daarvoor aan de leiding genesteld, maar liet een klein gaatje vallen. Desmet, die de hele finale al op zo’n kans had gewacht, profiteerde meteen. Op zaterdag kreeg Desmet nog een dubbele straf (geel).

Selma Poutsma, die in de halve finales ten val kwam, was de snelste in de B-finale.

Geen Nederlandse medaille op 1.000 meter

Michelle Velzeboer leek zich in eerste instantie niet te plaatsen voor de finale van de 1.000 meter, omdat ze derde werd in de halve finale. Omdat ze echter een snellere tijd had dan andere deelnemers, mocht ze toch deelnemen aan de eindstrijd.

Plaats een reactie