Irene Schouten domineert de 3.000 meter bij het schaatsseizoen

Irene Schouten heeft haar positie als Nederlandse koningin van de 3.000 meter opnieuw bewezen bij de start van het nieuwe schaatsseizoen.

Tijdens het wereldbekerkwalificatietoernooi reed de olympisch kampioene de vierde snelste tijd ooit in Thialf. Met een tijd van 3.55,89 was Schouten ruim twee seconden sneller dan haar teamgenoot Marijke Groenewoud, die als tweede eindigde met een tijd van 3.58,08.

Op vrijdag miste Schouten nog een World Cup-ticket op de 1.500 meter, maar op de 3.000 meter was er geen enkel probleem voor de drievoudig olympisch kampioene. Schouten en Groenewoud reden tegen elkaar in de voorlaatste rit. Groenewoud begon sterk en nam brutaal de leiding, maar halverwege kwam Schouten langszij.

Diskwalificatie voor verrassende Dul

Elisa Dul reed verrassend naar de derde tijd, maar kreeg geen wereldbekerticket. Dul, die net als Schouten en Groenewoud voor het team van Jillert Anema rijdt, werd gediskwalificeerd omdat ze de lijn had overschreden. Desondanks overtrof de 25-jarige stayer zichzelf in Heerenveen: met een tijd van 4.00,65 verbeterde ze haar persoonlijk record met bijna 7 seconden.

Ook Joy Beune, Sanne in ’t Hof en Antoinette Rijpma-De Jong hebben zich gekwalificeerd voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen.

Rijpma-De Jong, de voormalig wereldkampioene op de 3.000 meter, reed net als op vrijdag een moeizame rit op de 1.500 meter. Met een tijd van 4.02,41 leek ze in eerste instantie net naast een ticket te grijpen, maar omdat Dul werd gediskwalificeerd eindigde ze toch nog bij de top vijf.

Esmee Visser wist zich met een tijd van 4.09,15 niet te kwalificeren voor de wereldbekers, maar ze reed wel een gelijkmatige race en was sneller dan in voorgaande jaren.

Visser verraste in 2018 door olympisch kampioene te worden op de 5.000 meter en is de op één na snelste Nederlandse ooit op de 3.000 meter. De afgelopen jaren heeft ze echter geworsteld; ze raakte overtraind, had mentale problemen en kon haar niveau van vroeger niet meer halen.

De 27-jarige Visser heeft nog steeds een contract bij Team IKO, maar is dit seizoen aangesloten bij Team Frysk om wat meer in de anonimiteit te kunnen rijden. Ze krijgt vaak de vraag waarom ze nog niet is gestopt, maar ze is er nog niet klaar voor. “Het vuur brandt nog steeds in mijn hart”, zei ze in aanloop naar het toernooi.

Zondag krijgt Visser nog een kans op de 5.000 meter.

Plaats een reactie