De opkomst van de nieuwe generatie schaatsers in Thialf

De nieuwe generatie schaatsers heeft afgelopen weekend indruk gemaakt tijdens het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Thialf. Echter, de ervaren dertigplussers laten zich niet zomaar opzij schuiven. Jorrit Bergsma verzekerde dat hij nog niet klaar is en dat de jonge schaatsers nog niet van hem af zijn.

Jorrit Bergsma, 37 jaar oud, heeft nog nooit lager dan de vierde plaats geëindigd op de vijf kilometer bij een nationaal toernooi. Vrijdag eindigde hij echter onverwachts op de tiende plaats, maar twee dagen later stond hij weer op zijn vertrouwde plek.

Hoewel Bergsma bijna tien seconden langzamer was dan Patrick Roest op de tien kilometer, is hij dankzij zijn tweede plaats in ieder geval verzekerd van deelname aan het wereldbekercircuit.

Is zijn ervaring cruciaal geweest om de knop om te zetten? “Dat is aan de ene kant wel belangrijk, maar de tien kilometer ligt mij ook beter. Daar rijd ik altijd stabiel en heb ik wat meer speling ten opzichte van de rest. Maar vandaag zie je ook dat de andere jongens dichterbij komen. Het niveau ligt erg hoog”, aldus Bergsma.

‘Leeftijd speelde geen rol’

Bij een slechte dag van een oudere sporter wordt vaak de vraag gesteld of zijn beste tijd voorbij is. Bergsma twijfelt hier niet aan. “Het heeft niets met leeftijd te maken, maar met het niveau van de andere schaatsers.”

“Ik heb vaker tegenslagen gehad. Soms zit het mee, soms zit het tegen. In topsport gaat het niet alleen om pieken, maar ook om dalen.”

Na het succesvolle weekend van Bergsma braken de jonge talenten pas echt door op de 1.000 meter. De 20-jarige Tim Prins behaalde de overwinning en ook de nog een jaar jongere Jenning de Boo plaatste zich voor de wereldbekers.

Grote namen zoals olympisch kampioen Thomas Krol (elfde) en Hein Otterspeer (achtste) wisten zich niet te kwalificeren.

Eerder in het weekend wisten Jesse Speijers (21) en Gert Wierda (21) zich te kwalificeren op de 5.000 meter voor de wereldbekers. Sebas Diniz (21) behaalde de tweede plaats op de 500 meter en Naomi Verkerk (23) verdiende voor het eerst op eigen kracht een plek in de wereldbekers op de kortste sprintafstand.

Achter de verrassende Prins en Tijmen Snel eindigde veteraan Kjeld Nuis als derde op de kilometer. Nuis, die eerder in de week met griep kampte maar zich wel wist te kwalificeren voor twee afstanden, zag hoe de oude garde het lastig had in Heerenveen.

“Het was een weekend vol verrassingen. De jonge talenten staan klaar om het ons moeilijk te maken, terwijl de gevestigde orde het zwaar had. Ik ben blij dat ik daar niet bij hoor”, aldus Nuis.

Plaats een reactie