Kjeld Nuis: Ervaren schaatser met een jonge concurrent

Kjeld Nuis, een ervaren schaatser van 33 jaar, noemt zichzelf lachend een “ouwe vent”, maar voelt zich allerminst zo. “Helemaal niet zelfs.” En dat zelfs niet als hij kijkt naar zijn nieuwe, piepjonge concurrent: de 19-jarige Amerikaan Jordan Stolz.

Nuis begint komend weekeinde bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Thialf aan zijn vijftiende schaatsseizoen op het hoogste niveau, maar van sleet of verveling is geen sprake. “Ik geniet er gewoon nog elke dag van. En ook als het niet goed gaat en je knokt jezelf terug, geeft dat veel voldoening.”

Nuis: “Ik heb een heel goede zomer gedraaid. Dat gaat waarschijnlijk iedereen zeggen voor de wedstrijd, maar het is ook echt zo. Geen pijntjes, ziektes, dingetjes of coronagevallen. Helemaal niks. Ik ben er supergoed mee bezig en dat betaalt zich uit.”

Snelste Nederlandse schaatser

In Inzell, eerder deze maand, was Nuis tijdens trainingswedstrijden op de 1.000 meter de snelste Nederlandse schaatser, afgelopen weekeinde waren Joep Wennemars en Hein Otterspeer sneller in Heerenveen. De ervaren Nuis realiseert zich als geen ander: het zegt nog niet zoveel.

“Je moet jezelf nooit rijk rekenen. Dat doe ik ook echt niet. Ik geniet van de goede vorm en probeer de puntjes op de i te krijgen. Dat gaat iedereen doen, iedereen is hongerig en gaat proberen de beste versie van zichzelf te laten zien.”

Nuis kent het klappen van de zweep, hij kan de jaren waarin het goed liep en de seizoenen waarin het tegen zat snel voor de geest halen. Sterker nog: zelfs losse ritten tovert hij zo naar voren uit zijn geheugen.

Zijn eerste internationale succes bijvoorbeeld? “Een wereldbekerfinale hier in Thialf, achter Shani Davis en Denny Morrison.” Of hij ook de tijd nog weet? “Poeh, nee.” Om na een paar seconden nadenken toch tot 1.46,1 te komen.

Nuis zit er vijf tienden naast, 1.46,61 reed hij. “Ah shit. Maar was een heel mooie wedstrijd.”

Met zijn schaatsgeheugen is weinig mis. “Ik kijk niks terug, dat weet ik gewoon. Dat kan ik ook zo terughalen, van dat soort ritten weet ik nog veel. Waar ik na 1.100 meter lag bij een wereldbeker in Hamar tegen Ivan Skobrev, bijvoorbeeld. Zulk soort dingen weet ik heel goed.”

Jonge concurrent: Jordan Stolz

Nuis heeft er sinds afgelopen seizoen een concurrent bij die pas vijf jaar oud was toen hijzelf voor het eerst deelnam aan de WK afstanden: Jordan Stolz. In maart zette de toen nog maar 18-jarige Amerikaan Thialf naar zijn hand met wereldtitels op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Op de mani

Plaats een reactie