Angel Daleman: De Jongste Wereldkampioene Langebaanschaatsen Ooit

Met haar 15 jaar en 327 dagen werd Angel Daleman begin dit jaar de jongste wereldkampioene langebaanschaatsen ooit bij de junioren, maar het komend weekeinde is ze actief als shorttrackster. En wel bij de wereldbeker in Montréal. Bij de ‘grote mensen’ dus.

“Ik was zo blij!”, herinnert de inmiddels zestien lentes tellende Daleman zich het moment dat ze hoorde mee te mogen naar Canada. “Het was heel overweldigend vooral. Ik moest het ook even laten bezinken. Pas een dag later dacht ik: mijn god, ik ben gewoon geplaatst voor een world cup senioren! Dat had ik vorig jaar echt nog niet gedacht.”

Afwezigheid Schulting

Ze profiteerde enigszins van de afwezigheid van vedette Suzanne Schulting, die een periode van rust heeft ingelast, en de met een hernia kampende Zoë Deltrap, maar ze liet al meerdere malen zien uit het juiste shorttrackhout gesneden te zijn.

Bij de NK van begin dit jaar snelde ze zelfs, als 15-jarige nog, naar zilver op de 1.500 meter, vlak achter olympisch en wereldkampioene Xandra Velzeboer.

Daleman denkt haar uitverkiezing vooral te danken te hebben aan haar presteren tijdens de NK van vorige maand. “Daar heb ik drie keer een A-finale gereden. Dan pak je toch veel punten, ondanks dat ik wel ben gevallen en een paar penalty’s kreeg. Op de Dutch Open reed ik daarna ook prima, denk ik, ook al haalde ik daar geen A-finale.”

Passie voor Schaatsen

Het multi-schaatstalent, dat ook goed uit de voeten kan op inline skates maar die voorlopig even in de kast laat liggen, gebruikte de recente toernooien hoofdzakelijk om zichzelf te testen tussen al die oudere kanonnen.

“Ik wilde vooral bezig zijn met racen en niet elke keer op kop rijden. Racen en kijken hoe de andere meiden het doen. Als ik tussen leeftijdsgenoten een inhaalactie plaats en het gaat niet helemaal goed, dan lukt het vaak toch nog wel. Want die meiden rijden natuurlijk niet even hard als bijvoorbeeld Yara (van Kerkhof, red.) of Michelle (Velzeboer, red.). Als je ‘m bij de senioren niet goed opzet, wordt dat gelijk afgestraft.”

Tekenend voor de ambities van de Leiderdorpse, die het schaatsen met de paplepel kreeg ingegoten door haar opa en drievoudig Elfstedentochtvolbrenger John de Lange, is haar aangepaste programma. Ook voor volgend weekeinde staat er voor de internationale shorttracktop een wereldbeker in Montréal op het programma. Maar Daleman reist al eerder naar huis.

Gangwon

“Ja, want ik wil ook heel graag het WCKT rijden”, ve

Plaats een reactie