Sjinkie Knegt niet geselecteerd voor Nederlandse shorttrackselectie in Montréal

Sjinkie Knegt zal niet deelnemen aan de Nederlandse shorttrackselectie voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Montréal, Canada. De reden hiervoor is dat de viervoudig wereldkampioen momenteel niet op zijn best presteert.

Voor het eerst in zijn carrière is de 34-jarige Fries niet geselecteerd voor de traditionele seizoensstart in het shorttrack, op basis van sportieve gronden.

Knegt had vorige week geen goede start van het seizoen met teleurstellende resultaten bij de NK in Leeuwarden. Hij hoopte dit weekend bij de Dutch Open in Heerenveen, een invitatietoernooi in Thialf met een matige internationale bezetting, alsnog een plek in de selectie te verdienen.

Teleurstelling voor Knegt

Helaas bleek deze hoop tevergeefs voor Knegt, die ook bij de Dutch Open niet kon overtuigen. “Het is jammer, maar ik geef niet op. Er zullen dit jaar nog genoeg kansen komen”, zei Knegt strijdlustig nadat hij het nieuws had vernomen.

Sinds zijn veelbesproken brandongeluk in 2019 heeft de ervaren schaatser nooit meer zijn topniveau kunnen bereiken, maar zijn ambities zijn onverminderd. “Het enige doel dit jaar is het WK in Ahoy”, aldus Knegt.

Hij heeft nog tijd, aangezien het WK pas in maart 2024 plaatsvindt. “Ik denk dat er op het ijs meer aan mijn uithoudingsvermogen gewerkt moet worden”, benoemde hij meteen zijn leerdoelen. “Ik merk dat het tijdens de training op de fiets goed gaat, maar niet op het ijs.”

‘Sjinkie moet meer uithoudingsvermogen krijgen’

Bondscoach Niels Kerstholt is het daarmee eens. “Sjinkie moet meer uithoudingsvermogen krijgen. Hij moet doorgaan zoals de afgelopen weken en dat volhouden in de komende maanden. Dan kan hij in het tweede deel van het seizoen weer op zijn best zijn.”

Jens van ’t Wout, Teun Boer, Kay Huisman, Friso Emons, Itzhak de Laat en Melle van ’t Wout maken wel deel uit van de Nederlandse selectie bij de mannen. Knegt is wel opgenomen in de selectie voor de Shanghai Trophy, een toernooi op het tweede niveau in China. “Op die manier proberen we weer terug te komen in het circuit”, aldus Knegt.

De selectie voor de tweede wereldbekerwedstrijd, die ook in Montréal (27-29 oktober) plaatsvindt, wordt na het eerste World Cup-weekend bekendgemaakt.

Bij de vrouwen zullen Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Michelle Velzeboer, Diede van Oorschot en de pas 16-jarige Angel Daleman naar Montréal afreizen.

Alle ogen zijn nu gericht op de prestaties van deze selectie in Montréal.

Plaats een reactie