Een Amerikaans sprinttalent schaatst in Nederlandse ploeg met opvallend schaatspak

Een tiener uit Wisconsin houdt op het middenterrein van Thialf een knalgele Noord-Hollandse kaas boven zijn hoofd. Het is voor het grote Amerikaanse sprinttalent Jordan Stolz nog even wennen in dat nieuwe schaatspak vol Nederlandse sponsoren. En die hoofdband helemaal.

“Hoe moet zijn haar?”, vraagt ploeggenoot Irene Schouten zich lachend af terwijl de meervoudig olympisch kampioene als een grote zus de hoofdband recht trekt bij het nieuwe kleine broertje in de ploeg.

Bij het groene schaatspak van de 19-jarige Stolz, met logo’s van een kaasmerk, een supermarktketen en een winkel vol huishoudelijke huisproducten, hoort ook een voor Nederlandse schaatsers bekende haarband.

“Nee, ik heb er nooit een gedragen”, grinnikt Stolz. “Het voelde goed, wel een beetje lastig.” Voor de kersverse aanwinst is het een van de vele nieuwigheden als lid van de ploeg van Anema. “De media en de fotoshoots, het hoort erbij, zeker omdat het hier een grote sport is”, vertelt Stolz. “Thuis ging ik gewoon naar de baan en deed ik mijn eigen ding.”

In mei van dit jaar tekende Stolz een contract tot aan de Olympische Winterspelen van 2026 bij het Nederlandse Team Albert Heijn Zaanlander. Opvallend, want schaatsbond KNSB had eerder die maand bepaald dat er na komend seizoen geen buitenlandse rijders meer zijn toegestaan in Nederlandse ploegen en op topsporturen in Thialf.

Die beslissing schortte de KNSB een maand later overigens alweer op tot na de Spelen van Milaan. Daarna komt het onderwerp terug op de agenda.

De ploeg van Anema liet in mei weten dat Stolz voorlopig niet naar Nederland verhuist, maar met zijn eigen coach Bob Corby blijft trainen in Milwaukee: “Anema en zijn team geven op afstand advies. Meerdere keren per jaar zal Stolz samen met zijn teamgenoten optrekken tijdens bijvoorbeeld trainingskampen.”

Voor de ploegpresentatie was Stolz even terug in Heerenveen, in Thialf, op het ijs waar hij in maart van dit jaar drie wereldtitels pakte bij de WK afstanden. Goud op de 500, 1.000 en 1.500 meter. “Het voelt anders dan de laatste keer dat ik hier was, maar ik ben blij dat ik terug ben.”

Ten tijde van die glorieuze triomftocht wist Stolz nog niet dat hij komende jaren onder de warme vleugels van Anema zou schaatsen. “Jillert benaderde mij, deed een voorstel en ik dacht dat het goed was”, legt de jongeling uit. Anema bekommerde zich over het voortbestaan van het Amerikaanse talent.

“Hij zit nog in de groei, is heel jong en j

Plaats een reactie