IJsbaan in Hamar gesloten vanwege overstromingsgevaar

Door aanhoudende hevige regenval in Noors Hamar is de lokale ijsbaan tijdelijk gesloten. Het Mjøsa-meer, waar de stad aan ligt, stijgt door het overtollige water en er dreigt overstromingsgevaar.

Om dit te voorkomen, heeft de lokale regering besloten om de ijsbaan vol te laten lopen met water, zodat de rest van de stad ontlast kan worden. De ijsbaan bevindt zich namelijk aan het water.

Enorme stijging van het waterpeil

Volgens oud-schaatser Wouter Olde Heuvel, die tegenwoordig in Noorwegen woont en werkt met de Noorse schaatsploeg, is het waterpeil in het meer de afgelopen dagen enorm gestegen. “Al het water uit de omgeving komt nu samen in Hamar en het meer dreigt daadwerkelijk over te stromen”, aldus Olde Heuvel.

De 36-jarige Olde Heuvel, tweevoudig wereldkampioen achtervolging, meldt dat de situatie in de rest van de stad momenteel rustig is. “Sommige tunnels zijn ondergelopen en enkele wegen zijn afgesloten, maar verderop in de omgeving hebben ze te maken met aardverschuivingen.”

Doorbraak van stuwdam

Hamar bevindt zich op ongeveer vijftig kilometer afstand van de stuwdam die woensdag is doorgebroken. Tot nu toe heeft dit nog geen grote problemen veroorzaakt stroomafwaarts. Wel zijn alle omwonenden geëvacueerd.

Olde Heuvel zelf is niet bang, maar wil wel graag naar huis. “Ik woon in de buurt van Stavanger, waar het noodweer niet zo’n impact heeft.”

Door storm Hans kampt Noorwegen met extreme regenval. De bevolking wordt opgeroepen om thuis te blijven. Een spoorbrug tussen Oslo en Trondheim is ingestort en veel mensen zitten vast in hun huizen door de overstromingen.

De komende dagen worden er nog meer overstromingen verwacht in het land. Ook in het midden van Zweden waarschuwt men voor de gevolgen van de hevige regenval.

Plaats een reactie