Buitenlandse schaatsers mogen bij Nederlandse teams blijven tot na Winterspelen 2026

Buitenlandse topschaatsers die deel uitmaken van Nederlandse commerciële teams, mogen tot en met de Winterspelen van 2026 bij hun ploegen blijven trainen. De KNSB heeft besloten de controversiële maatregel, die in april werd aangekondigd, uit te stellen tot na de Spelen in Milaan. Na 2026 zal het onderwerp opnieuw worden besproken.

Ongeveer twee maanden geleden kondigde Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, aan dat buitenlandse schaatsers vanaf het seizoen 2024/2025 niet langer deel zouden mogen uitmaken van Nederlandse commerciële teams. Het doel van deze maatregel was om Nederlandse talenten een voorsprong te geven en te voorkomen dat buitenlandse schaatsers te veel zouden profiteren van de uitstekende topsportfaciliteiten in Nederland. Het betrof schaatsers die tot de top-acht van de wereld of top-vier van Europa behoren.

De beslissing veroorzaakte onrust in de schaatswereld. Team IKO, dat de Belg Bart Swings en de Est Marten Liiv onder contract heeft, zou met name getroffen worden door de maatregel.

Gesprek met De Wit

Martin ten Hove, coach en medeoprichter van Team IKO, besloot een afspraak te maken met De Wit voor een kop koffie.

“We hebben een heel goed gesprek gehad. Onze belangen zijn niet hetzelfde. Wij willen iedereen binnen Team IKO zo hard mogelijk laten schaatsen, terwijl hij zich vooral richt op de Nederlandse schaatsers. Dat begrijpen we, maar wij hebben wel een commercieel model met sponsoren. Ik ben heel blij dat de KNSB heeft ingezien dat dit voor ons ook heel belangrijk is. Niet alleen voor Bart Swings als schaatser, maar ook voor de Nederlandse schaatsers in onze ploeg.”

Volgens Ten Hove profiteren Nederlandse schaatsers dagelijks van een ervaren rijder als Swings, de olympisch- en wereldkampioen op de massastart, omdat talenten zich aan hem kunnen meten. Ook voor schaatssters Joy Beune en Robin Groot is het fijn om tijdens wereldbekers een trainingspartner als Swings te hebben.

Daarnaast is er ook een financieel aspect, legt Ten Hove uit. “Wij hebben een Belgisch/Nederlandse hoofdsponsor. Bart Swings is daar ook een belangrijk uithangbord voor. Daar profiteren we allemaal van, en dat geldt ook voor het Nederlandse schaatsen. Het was een goed gesprek met Remy en ik ben heel blij dat ze hebben besloten deze regel niet door te voeren.”

‘Standpunt niet veranderd’

Ten Hove, Swings en Liiv kunnen nu opgelucht ademhalen, maar

Plaats een reactie