Wereldkampioen Stolz sluit zich aan bij schaatsploeg Anema, maar blijft trainen in de VS

De 18-jarige schaatsfenomeen Jordan Stolz heeft zich tot en met de Olympische Winterspelen van Milaan 2026 aangesloten bij het Nederlandse Team Albert Heijn Zaanlander, onder leiding van coach Jillert Anema en olympisch kampioene Irene Schouten.

Dit is opmerkelijk, aangezien de schaatsbond KNSB eerder deze maand besloot dat er na het komende seizoen geen buitenlandse rijders meer zijn toegestaan in Nederlandse teams en tijdens topsporturen in Thialf.

Stolz blijft trainen in Milwaukee

Team Albert Heijn Zaanlander geeft aan dat Stolz voorlopig niet naar Nederland zal verhuizen, maar met zijn eigen coach Bob Corby blijft trainen in het Petitt National Ice Center in Milwaukee: “Anema en zijn team geven op afstand advies. Stolz zal meerdere keren per jaar samenkomen met zijn teamgenoten tijdens bijvoorbeeld trainingskampen.”

“Jillert heeft al zoveel ervaring, heeft al zoveel kampioenen begeleid en olympische medailles gewonnen”, zegt Stolz. “Er is zoveel trainingsinformatie en kennis in dit team vol goede schaatsers en begeleiding. Daarom denk ik dat dit nu de juiste stap voor mij is. Ik geloof dat zij mij heel goed vooruit kunnen helpen.”

Tijdens de afgelopen WK afstanden in Heerenveen verraste Stolz de schaatswereld door de 500, 1.000 én 1.500 meter te winnen.

Anema is uiteraard zeer verheugd met de komst van Stolz: “De samenwerking met Jordan biedt mogelijkheden voor het hele team.”

“Hij heeft een geweldige timing en beheersing in de binnenbocht op de 500 meter. Voor Nederlandse schaatsers is dat doorgaans de moeilijkste afstand om te domineren, daarin kan Jordan heel waardevol zijn voor de andere schaatsers in ons team. Het doel is uiteraard dat de schaatsers elkaar nog beter gaan maken.”

Plaats een reactie