Belgische shorttrackers verhuizen naar VS na verandering in Nederlandse trainingsregels

De Belgische shorttrackers Hanne en Stijn Desmet hebben besloten om niet langer bij de Nederlandse shorttrackploeg te trainen en in plaats daarvan naar de Verenigde Staten te verhuizen. Dit besluit van de broer en zus komt na de aankondiging van de Nederlandse schaatsbond KNSB dat ze na het volgende seizoen niet meer welkom zijn in de trainingsgroep.

Hanne (26) en Stijn Desmet (25) trainden sinds 2018 bij de Nederlandse shorttrackploeg, omdat de faciliteiten in België ontoereikend waren. Echter, na het afgelopen seizoen maakte Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, bekend dat er vanaf het seizoen 2024/2025 nieuwe voorwaarden nodig zijn omdat “het opleidingssysteem onder druk” zou staan.

Als gevolg hiervan mogen buitenlandse schaatsers na het volgende seizoen nog wel trainen in Thialf, maar niet tijdens de zogenaamde topsporturen die worden gefinancierd door sportkoepel NOC*NSF en dus ook niet bij een Nederlandse ploeg.

Proefperiodes in de VS en Canada

Na deze aankondiging besloten Hanne en Stijn Desmet om hun geluk elders te beproeven. Hun zoektocht bracht hen naar de Verenigde Staten, waar ze in de maanden juni en juli zullen trainen. Van augustus tot en met de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen (eind oktober) zullen de twee in Canada verblijven.

“Het wordt in ieder geval een testjaar om te ontdekken waar onze atleten zich thuis voelen”, zegt Annelies Dom, topsportdirecteur bij de Vlaamse Schaats Unie, tegen Sporza. “Daarna kunnen we analyseren wat de beste optie is en verdere contracten bespreken.”

De Belgische shorttrackers zijn hierdoor niet langer afhankelijk van de trainingsfaciliteiten van de Nederlandse ploeg. “We hebben nog wel zinvolle samenwerkingsverbanden met Nederland, maar niet meer op structurele basis”, legt Dom uit.

Internationale top

Hanne Desmet staat al enige tijd aan de top van het internationale shorttrack. Ze behaalde olympisch brons bij de Spelen van Peking en zilver op de 1.000 meter bij de WK van 2021, achter Schulting.

In het afgelopen seizoen versloeg ze Schulting enkele keren. Bij de EK in Gdansk won ze van de Nederlandse op de 1.000 meter, waarmee ze haar eerste gouden medaille op een eindtoernooi veroverde. En bij de wereldbekerfinale in Dordrecht kwam ze ook eerder dan Schulting over de finish.

Plaats een reactie