Oud-schaatsbondscoach en icoon Leen Pfrommer (87) overlijdt

Leen Pfrommer, een van de meest opvallende schaatscoaches in de Nederlandse geschiedenis, is na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd in het UMC van Utrecht overleden. Zijn zoon heeft dit nieuws aan het ANP doorgegeven.

Gouden successen in de jaren zeventig

In de jaren zeventig behaalde Pfrommer grote successen als bondscoach van de Nederlandse schaatsers. Onder zijn leiding wonnen schaatsers als Ard Schenk, Kees Verkerk, Harm Kuipers en Piet Kleine vier keer olympisch goud, vijf keer WK-goud en twee keer EK-goud voor Nederland.

Kenmerkende stijl en aanpak

Pfrommer stond bekend om zijn talent om jonge schaatsers te ontdekken, zijn vooruitstrevende trainingsprogramma’s en zijn opvallende oranje muts. Als voormalig militair had hij een unieke manier van leidinggeven, wat niet altijd in goede aarde viel bij de schaatsers. Dit leidde soms tot conflicten.

In 1977 stopte hij als bondscoach nadat enkele schaatsers in opstand waren gekomen tegen zijn aanpak. Pfrommer bleef echter betrokken bij de schaatssport als co-commentator bij de NOS. Zijn commentaar tijdens het WK allround in 1981, toen Hilbert van der Duim een ronde te vroeg stopte op de 5.000 meter, is legendarisch: “Hilbert, je moet doorrijden jongen!”

Terugkeer als coach bij Jong Oranje

In 1985 keerde Pfrommer terug als coach bij Jong Oranje. Grote talenten als Gerard Kemkers, Leo Visser, Falko Zandstra, Rintje Ritsma en Ids Postma kregen te maken met zijn kenmerkende aanpak.

Tien jaar later maakte hij de overstap naar de sprintploeg, maar na een reeks conflicten stapte hij daar in 1997 op. Zijn laatste trainersklus was in de jaren 2000 en 2001 bij de commerciële DSB-ploeg van Dirk Scheringa. De grote successen uit de jaren zeventig wist hij echter niet meer te evenaren.

Plaats een reactie