Olympisch schaatskampioene Esmee Visser maakt opmerkelijke switch naar opleidingsteam Frysk

Esmee Visser hoopt bij Team Frysk haar oude vorm terug te vinden, waarmee ze in 2018 onverwacht olympisch goud behaalde. De 27-jarige langeafstandsspecialiste zal komend seizoen voor één jaar deel uitmaken van de ploeg onder leiding van coach Siep Hoekstra.

Visser is door mentale problemen niet meer de schaatsster die tussen 2017 en 2020 altijd meestreed om de prijzen op de 3.000 en 5.000 meter.

Vooral haar gouden 5.000 meter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang woog zwaar. “Ik had er toen niet echt moeite mee. Maar de jaren daarna wel, want je staat toch met een rugzakje aan de start”, gaf Visser toe tijdens een interview in 2021.

Daarnaast verliep het seizoen 2022/2023 dramatisch voor haar. Door een mysterieuze ziekte en een heupblessure kwam Visser nauwelijks in actie op het ijs. Afgelopen maart reed ze tijdens de finale van de Holland Cup haar eerste wedstrijden.

Visser hoopt nu bij opleidingsteam Frysk haar vorm te hervinden. “In deze route staan plezier en gevoel centraal”, zegt ze. “Ik kijk ernaar uit om mijn expertise en ervaringen te delen met mijn jonge getalenteerde teamgenoten bij Team Frysk en ga mijn uiterste best doen om er iets heel moois van te maken.”

IKO blijft salaris doorbetalen

Visser zal overigens blijven rijden op een licentie van Team IKO en ook in het pak van deze sponsor schaatsen. Dit is een ongebruikelijke constructie in de schaatswereld, maar voor alle betrokkenen was dit de beste oplossing.

“Met Team Frysk is een omgeving gevonden waar op vele fronten een frisse start kan worden gemaakt”, aldus Team IKO. “Financieel en medisch kan Esmee blijven rekenen op de ondersteuning van Team IKO. Daarmee denken alle partijen de invulling van de route richting de ‘oude Esmee’ beter te kunnen vormgeven.”

Volgens Vissers trainer Martin ten Hove heeft de (tijdelijke) overstap van de voormalig olympisch kampioene nog een voordeel. “Team Frysk traint in Leeuwarden en niet zoals alle andere teams in Heerenveen. Zo kan Esmee echt even afstand nemen van die topsportbubbel in Thialf en haar eigen weg zoeken.”

Plaats een reactie