KNSB neemt maatregelen: buitenlandse topschaatsers niet langer toegestaan in Nederlandse teams

De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) heeft aangekondigd dat buitenlandse topschaatsers vanaf het seizoen 2024-2025 niet langer deel mogen uitmaken van Nederlandse commerciële teams. Dit geldt voor schaatsers die behoren tot de top 8 van de wereld of de top 4 van Europa op een bepaalde afstand.

“We nemen deze beslissing om ook in de toekomst olympisch succes te behalen met TeamNL”, aldus technisch directeur Remy de Wit in een interview met schaatsen.nl. De Wit wil hiermee Nederlandse talenten binnen de topteams een voordeel geven ten opzichte van buitenlandse schaatsers.

Geen toegang tot topsporturen

Na het volgende seizoen mogen buitenlandse schaatsers nog wel trainen in Thialf, maar niet tijdens de zogenaamde topsporturen die worden gefinancierd door sportkoepel NOC*NSF. Dit betekent ook dat zij niet langer deel kunnen uitmaken van een Nederlandse ploeg.

Team IKO zal met name getroffen worden door deze nieuwe regelgeving. De ploeg heeft momenteel twee buitenlandse toppers in haar gelederen: de Belg Bart Swings en de Est Marten Liiv. Swings is de huidige olympisch- en wereldkampioen op de massastart, terwijl Liiv in januari als derde eindigde bij de EK sprint.

De Belgische shorttrackers Stijn en Hanne Desmet mogen na het volgende seizoen ook niet langer meetrainen met het Nederlandse team. De overeenkomst om samen te trainen met de nationale selectie onder leiding van bondscoach Niels Kerstholt loopt tot het einde van het seizoen 2023-2024 en zal daarna niet meer worden verlengd.

Plaats een reactie