Trainingspartner, tegenhanger en WK-concurrent van Schulting: Desmet is de stille genieter

Ze behoren allebei tot de wereldtop in het shorttrack, hebben dit seizoen meerdere gouden medailles gewonnen en trainen samen in Thialf. Dit zijn de overeenkomsten tussen de Nederlandse Suzanne Schulting en de Belgische Hanne Desmet.

Echter, er bestaat ook een groot verschil tussen de twee rivalen, die aankomend weekend in Seoul zullen strijden om de WK-medailles. Dit contrast werd vooral duidelijk tijdens hun overwinningen in het afgelopen seizoen.

Extravert vs. introvert

Wanneer Schulting als winnaar over de finish komt, balt ze haar vuisten en schreeuwt ze het uit. Of het nu bij de wereldbekerwedstrijden in Dresden is of bij de EK in Gdansk: iedereen mag weten dat zij net het goud heeft gewonnen.

Maar als Desmet na een geweldige inhaalactie in de laatste ronde van de 1.500 meter bij de wereldbekerfinale in Dordrecht het goud verovert, is er geen vreugde-uitbarsting. NOS-commentator Joris van den Berg is door het dolle heen en noemt het “een van de mooiste overwinningen uit de recente geschiedenis van het shorttrack.”

Desmets gezicht blijft echter bijna onveranderd. “Ik ben gewoon rustig”, zegt ze over haar gevoel bij het passeren van de finishlijn. “Wel blij, maar meer van binnen.”

De Belgische is een stille genieter. Dat uitbundige van Schulting heeft ze niet, geeft ze zelf toe. “Dat is iets dat bij sommige mensen heel spontaan komt. Bij mij gebeurt dat eigenlijk nooit.”

Trainingspartners

Desmet en Schulting zijn geen onbekenden van elkaar, integendeel. De 26-jarige Desmet traint sinds 2018 mee met de Nederlandse shorttrackploeg, omdat de faciliteiten in België niet voldoende waren.

Annie Sarrat, assistent-trainer van het team, werkt dagelijks met de shorttrackers in Thialf. Ze merkt op dat de twee “totaal verschillende persoonlijkheden” hebben. “Hanne is een heel kalm, introvert persoon. We werken eraan dat ze haar gevoelens en emoties wat meer kan uiten.”

“Suzanne is het tegenovergestelde”, legt Sarrat uit. “Bij haar komen de emoties er direct uit. Dat is ook een van haar sterke punten. Ik denk dat dat heel belangrijk is, zeker op dit niveau.”

“Het kan een goed hulpmiddel zijn en bijvoorbeeld ook intimiderend voor tegenstanders”, vervolgt ze. “Dus ik denk dat het heel belangrijk is om die emoties te uiten.”

Sarrat ziet dat ook Desmet langzaamaan haar emoties meer gaat uiten. “Het komt al steeds meer en ik denk dat dat haar enorm helpt.

Plaats een reactie