Schulting triomfeert met wereldtitel shorttrack 1.500 meter, Van ’t Wout grijpt net naast medaille

In Seoul heeft Suzanne Schulting de wereldtitel shorttrack op de 1.500 meter binnengesleept. De 25-jarige Nederlandse kwam als sterkste uit de bus in een zenuwslopende finale.

Ze versloeg de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Choi Minjeong, die luidkeels werd aangemoedigd in een bomvol stadion, en de Canadese Kim Boutin.

De Nederlandse mannen behaalden op de 1.500 meter geen eremetaal. Jens van ’t Wout eindigde op de vierde plaats, terwijl Sjinkie Knegt als vijfde finishte.

Overwinning in vijandig gebied

“Ongelooflijk, ik heb de olympisch kampioen verslagen in vijandig gebied”, juichte Schulting na de finish. “Deze overwinning wilde ik zo graag. Op deze afstand wist ik dat het heel lastig zou gaan worden, omdat de concurrentie zo groot is. Er zijn zo veel potentiële winnaars op deze afstand.”

Volgens Schulting won ze de finale voornamelijk omdat ze kalm bleef. “Mijn hoofd was koel en ik genoot enorm van de sfeer in het stadion.” Het Koreaanse publiek ging uit zijn dak toen Choi werd aangekondigd. “Dan kun je mij niet gelukkiger maken.”

Een maand geleden stond Schulting in tranen voor de camera, na de wereldbekerfinale in Dordrecht. De druk was haar even te veel geworden en ze was toe aan “even rust in de tent”.

Die rust heeft haar blijkbaar goed gedaan, want vier weken later staat ze weer lachend met een gouden plak op het podium.

Vanaf het begin aan kop

Na de eerste dag van het WK in de Mokdong-ijsbaan soepel te zijn doorgekomen, kon ze zaterdag strijden om de medailles. De halve finales kwam ze redelijk soepel door en ook in de finale veroverde ze halverwege de race de koppositie.

Het Koreaanse publiek moedigde vooral Choi aan, die Schulting op de hielen zat. De Friezin hield echter vakkundig stand, waardoor de thuisrijdster haar niet kon passeren.

Na de finish vloog ze meteen de bekritiseerde bondscoach Niels Kerstholt in de armen om samen de wereldtitel te vieren.

Bij de mannen hadden Jens van ’t Wout en Sjinkie Knegt zich voor de finale geplaatst, al was dat bij Van ’t Wout nog even spannend. Hij had zich in de halve finales namelijk laten verrassen, waardoor hij als derde over de finish kwam. Toch kreeg hij een finaleplaats toebedeeld, omdat hij een van de tijdsnelsten was.

In de finale kwamen beide Nederlandse mannen net wat tekort voor een podiumplaats. De 21-jarige Van ’t Wout zakte na een actie van de Canadees Steven Dubois terug van de tweede naar de zesde plaats.

Plaats een reactie