Roest mist WK-medaille op 10 kilometer, Ghiotto pakt goud

Patrick Roest leek de gedoodverfde winnaar voor de gouden medaille op de 10.000 meter tijdens de WK afstanden in Thialf. Na zijn gouden plak op de 5.000 meter werd hij gezien als de man om te verslaan, maar een tweede wereldkampioenschap en zelfs een tweede individuele medaille waren niet weggelegd voor de 27-jarige Nederlander. Davide Ghiotto ging er met het goud vandoor.

Roest moest de laatste ronden voltooien met zijn handen op zijn bovenbenen, zo diep was hij gegaan op de langste afstand. Hij vocht zich naar de finish en zette 13.02,92 op de klokken.

Roest eindigde op de vierde plaats en zag de wereldtitel naar Ghiotto gaan. De Italiaan reed in Thialf de race van zijn leven. Met 12.41,35 verbeterde hij zowel zijn persoonlijk als het Italiaans record en pakte hij als eerste Italiaan ooit goud op de WK afstanden.

Jorrit Bergsma behaalde de tweede plaats en veroverde na een wisselvallig jaar toch nog WK-zilver. Ted-Jan Bloemen schaatste naar het brons.

Roest heerst in begin van het seizoen

Roest domineerde vooral in het eerste deel van dit seizoen op de lange afstanden. Hij won de eerste drie wereldbekers, maar werd daarna uitgedaagd door Ghiotto.

De Italiaan, die olympisch brons won in Peking, behaalde dit jaar zijn eerste wereldbekeroverwinningen: goud op de tien kilometer in Calgary en goud op de vijf kilometer in Tomaszów, beide keren voor Roest.

Met een vol Thialf als thuispubliek versloeg Roest Ghiotto donderdag op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer had de Lekkerkerker zondag echter meer moeite en moest hij Ghiotto als zijn meerdere erkennen.

Tegenstander ingelopen

De Italiaan was de eerste van de favorieten die het ijs betrad. Ghiotto reed een constante race en wist in de slotfase zelfs nog te versnellen. Zijn rondetijden daalden tot in de 29 seconden en hij liep zelfs een ronde in op zijn tegenstander Takahiro Ito.

Roest kwam direct na de Italiaan op het ijs en wist dus wat nodig was voor het goud. In de eerste rondes was hij nog net iets sneller dan Ghiotto, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlander niet in staat was om te versnellen zoals de Italiaan in zijn race wel had gedaan.

Roest deed zijn uiterste best om de rondetijden onder de 30 seconden te krijgen, maar het lukte niet. Met zijn handen op zijn bovenbenen en zijn hoofd naar beneden gebogen vocht hij zich naar de finish.

“De tijd van Ghiotto was te hoog gegrepen”, besefte Roest. “En als je dat niet haalt, dan is het gewoon klaar.”

Plaats een reactie