Nederlandse vrouwen heersen op WK shorttrack in Zuid-Korea

In de shorttrackhal van Seoul, Zuid-Korea, waar het publiek voornamelijk de Koreanen toejuicht, hebben de Nederlandse vrouwen indrukwekkend gepresteerd door twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille te winnen.

Suzanne Schulting beschrijft het als “bizar” nadat ze de wereldtitel op de 1.500 meter heeft gewonnen. In de finale verslaat ze de olympisch kampioen en thuisfavoriet Choi Min-jeong. En dan moet de 500 meter, waarop Nederland dit seizoen ijzersterk is, nog komen.

In die finale bestaat meer dan de helft van de finalisten uit Nederlanders: Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma. Al snel na het startschot is het duidelijk dat er een Nederlandse wereldkampioen zal komen, maar de vraag is wie van de drie het gaat worden.

Drie oranje pakjes

Velzeboer’s snelheid is te veel voor zowel Schulting als Poutsma, en de derde plaats Poutsma kan haar ogen niet geloven bij de finish. “Ik kijk voor me en ik zie oranje pakje, oranje pakje en ik kijk naar mezelf: oranje pakje. En dan denk ik: dit is toch prachtig.”

“Het is fantastisch dat we hier met drie Nederlandse dames op het podium staan”, zegt ook Schulting. Wereldkampioen Velzeboer voegt eraan toe dat het oranje podium “laat zien dat we supersterk zijn in de sprint”.

Maar de allersterkste is Velzeboer, die haar wereldtitel prolongeert. “Niet normaal, echt zo gaaf”, straalt ze voor de camera. “Vorig jaar is het gelukt. Ik ben nu nog sneller geworden en dan wil je het gewoon nog een keer doen. Dat het dan lukt, is wel vet.”

“En toen ik zag dat we met z’n drieën op het podium stonden, was er een tweede ontlading: hoe vet is dit?”

Emoties bij Poutsma

Na de finish komen er veel emoties los bij Poutsma. Dit heeft niet alleen te maken met haar bronzen plak en het volledig Nederlandse podium, maar ook met het feit dat het haar eindelijk lukt op de 500 meter dit jaar. “Ik heb dit jaar een beetje gekwakkeld. Ik voelde toch nog wel de mentale vermoeidheid van afgelopen jaar”, verwijst de 23-jarige Poutsma naar haar eerste Spelen onder moeilijke omstandigheden vanwege de coronamaatregelen die golden.

“Aan het begin van het seizoen was ik dat nog met me mee aan het slepen. In de tweede helft van het seizoen kwam er weer wat vertrouwen en een wat lichter gevoel. En dan vandaag op deze dag valt alles een beetje op z’n plek bij mij.”

Negen jaar na trainingsstage

Het is bijzonder dat het juist in Seoul gebeurt dat de Nederlandse vrouwen zo’n succes behalen. Negen jaar geleden waren Schulting, Velzeboer en Poutsma hier voor een trainingsstage, en nu staan ze samen op het podium.

Plaats een reactie