Nederlandse shorttracktoppers starten foutloos op openingsdag WK

De Nederlandse shorttrackers zijn uitstekend van start gegaan op het WK in Seoul. Medaillekandidaten Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Jens van ’t Wout en Sjinkie Knegt kwamen allemaal zonder problemen door de voorrondes heen.

De 25-jarige Schulting, die vorig jaar afwezig was vanwege een coronabesmetting, nam deel aan alle drie de individuele afstanden. Op zowel de 500 als de 1.000 meter eindigde ze als eerste in haar race, terwijl ze op de 1.500 meter als tweede finishte in haar kwartfinale.

Schulting heeft een relatief bescheiden doelstelling voor het toernooi in Zuid-Korea. “Ik zal heel tevreden en blij zijn als ik met één individuele gouden medaille naar huis mag gaan.”

De tweevoudig olympisch kampioene op de 1.000 meter geeft toe dat ze na de Olympische Spelen in Peking, waar ze één individuele gouden medaille won, enigszins teleurgesteld was. “Ik baalde er wel van dat ik niet met meer goud naar huis ging en daar heb ik best lang mee rondgelopen. Ik wil met een tevreden gevoel naar huis gaan, vandaar dat ik mijn doelstelling wat relaxter heb ingesteld.”

Velzeboer belangrijkste concurrent

Op de 500 meter is haar grootste concurrent wellicht afkomstig uit eigen land: Velzeboer. Het 21-jarige talent heeft het wereldrecord en is de regerend wereldkampioene op de kortste afstand, waardoor haar status in de shorttrackwereld is veranderd. “Ik ben titelverdedigster, dus dan ga je wel met wat meer druk, ook vanuit jezelf, naar zo’n wedstrijd toe.” Toch hoopt ze in Seoul “de onbevangenheid een beetje terug te vinden”.

In de voorrondes presteerde ze in ieder geval uitstekend. Ze plaatste zich moeiteloos voor de kwartfinales van de 500 en 1.000 meter. Ook haar zus Michelle Velzeboer en Selma Poutsma bereikten de halve finales op de 1.500 meter. Poutsma kwam daarnaast ook op de 500 en 1.000 meter door de voorrondes heen.

Van ’t Wout Nederlandse troef

Bij de mannen is Jens van ’t Wout de Nederlandse medaillehoop op het WK. De 21-jarige Van ’t Wout brak dit seizoen internationaal door. Hij werd Europees kampioen op de 1.500 meter en liet zijn veelzijdigheid als shorttracker zien door op alle drie de afstanden een gouden wereldbekermedaille te winnen.

In Seoul neemt hij deel aan alle afstanden en op de eerste dag plaatste hij zich overtuigend voor de volgende rondes.

Ook Knegt, die in 2015 het allroundklassement van het WK won, maakt nog kans op een WK-medaille. Op de 1.500 meter kwam hij eveneens door de voorrondes heen.

Plaats een reactie