Knegt opnieuw ontevreden over Kerstholt na missen WK-finale relay: ‘Er ontbreekt een plan’

Na de eerste dag van het WK shorttrack heerste er vreugde bij de Nederlandse vrouwen, maar bij de Nederlandse mannen was het een ander verhaal. De halve relayfinales verliepen niet goed, wat leidde tot flinke frustratie bij Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat.

“Ik geloof dat het veel beter kan, maar er is geen plan”, zegt de 33-jarige Knegt na het missen van de finale in Seoul. “En zonder plan kun je niets uitvoeren. Dat is volgens mij steeds het probleem.”

Knegt richt zijn kritiek opnieuw op bondscoach Niels Kerstholt, net als voorafgaand aan de wereldbekerfinale in Dordrecht. “Ik denk dat als een bondscoach met een sterk plan komt, hij op de atleten overkomt als een sterk persoon en dat is niet gebeurd.”

Knegt, die de finale van de 1.500 meter haalde en vijfde werd, komt meteen met een oplossing. “Als je op dit niveau wilt presteren, moet je structureel met een bepaald aantal rijders en bepaalde volgordes oefenen. Je moet niet elke wedstrijd een andere volgorde op het ijs proberen te zetten. Dat werkt niet.”

“Het moet een geoliede machine zijn en dat is het nu niet”, concludeert Knegt. “Het is nu weer een andere opstelling en ik kan me niet herinneren dat deze opstelling al eens eerder is gebruikt. Dat leidt tot dit soort situaties, wat niet hoort op dit niveau.”

Kerstholt: mogelijk zonder Knegt

Op de vraag of de shorttrackploeg inderdaad niet meer in wisselende samenstellingen zou moeten racen, reageert bondscoach Kerstholt: “Dat kan wel en misschien zelfs zonder hem. Gisteren reed hij heel goed, vandaag wordt hij ingehaald. Dus het kan beide kanten op.”

Tegelijkertijd denkt Kerstholt niet dat het ‘ontbrekende plan’ de oorzaak is van de teleurstellende halve finale. Ook Knegt zag tijdens de race het nodige misgaan. Bij een aflossingsmoment ontstond er chaos bij de Nederlandse ploeg.

“Itzhak (de Laat) dacht dat Friso (Emons) viel”, legt Knegt uit. “Maar hij had niet gezien dat ik nog in de baan was, dus er was eigenlijk niets aan de hand.” Vervolgens zou De Laat Knegt moeten aflossen, “maar er was geen Itzhak”, concludeert Knegt, die daardoor langer moest rijden. “Erg vervelend, maar dat kan gebeuren.”

Bevestiging

Knegt ziet in de chaotisch verlopen race bevestiging van zijn kritiek dat er vaker in dezelfde samenstelling gereden moet worden. “Als je altijd met dezelfde mensen rijdt, weet je wat je aan elkaar hebt en wat je kunt verwachten. Dat is nu niet het geval.”

Plaats een reactie