Velzeboer bezwerkt topfavoriete Schulting met tweede WK-goud

Xandra Velzeboer heeft met haar tweede wereldtitel van het WK shorttrack gedurende de afgelopen twee weken de topfavoriete Suzanne Schulting op de 1.000 meter verrast. Naast het podium eindigend kreeg Schulting hierna ook nog een straf.

“Het is nog steeds moeilijk te geloven”, aldus Velzeboer bij het verkrijgen van haar tweede gouden medaille. “Voordat de kwartfinale begon had ik er nog wel wat spanning over, maar daarna heb ik de knop omgezet. Het leek mij toen leuk, dus ik geloof dat ik die finale koel en kalm heb ingegaan.”

Op de 500 meter hadden alle concurrenten direct in de gaten dat Velzeboer met een overwinning ging lopen, maar bij de 1.000 meter streden de Canadezen Courtney Sarault en Claudia Gagnon samen met Velzeboer en Schulting om de overwinning.

Velzeboer schuift op naar tweede WK-goud

Velzeboer wachtte op het juiste moment om een gaatje te vinden in de Canadese samenwerking, waarna Schulting de deur dichtgezet werd. Met nog tussenruimte ging de Canadezen voorbij en pakte Velzeboer uiteindelijk haar tweede WK-goud.

“Ik werd steeds wakkerder en scherper, daarna ging het gebeuren”, zei Velzeboer bij het uitbrengen van haar analyse. “Ik had mijn energie heel goed kunnen sparen voor mijn uiteindelijke schot.”

Schulting gaf nog een ultieme poging om op te schuiven, in de vorm van een inhaalactie, maar kreeg hierbij te maken met een duw. Hierna kwam Schulting als vierde over de eindstreep, maar werd uiteindelijk door de jury uit de uitslag gehaald.

De teleurgestelde Schulting stond achteraf voor de camera in tranen. “Ik ben gewoon niet beter dan dit”, aldus de 25-jarige Friezin. “Er zit niks meer in mijn lijf, ik ben helemaal kapot.”

Plaats een reactie