Geen Nederlanders in finale 1.000 meter WK shorttrack: Kwakkelige race Van ’t Wout en Knegt

Het is Jens van ’t Wout bij de WK shorttrack niet gelukt om tot de finale op de 1.000 meter door te dringen. De 21-jarige Nederlander, die op de EK nog zilver wist te behalen op die afstand, raakte in de halve finales met een buikschuiver als derde over de streep.

Dat betekent dat er geen Nederlanders meer in de finale staan, want Sjinkie Knegt sneuvelde op die zondag eerder al in de herkansingsronde.

Volledig veranderde status

Van ’t Wout golden aan het begin van deze periode nog niet als iemand om rekening mee te houden binnen de shorttrackwereld, maar aan het eind van het seizoen stond hij aan de start van het WK met een totaal andere status.

Hij wist in het wereldbekercircuit op alle afstanden minstens een keer goud te vergaren en bij de EK eind 2018 bewees hij dat ie een volwaardige shorttracker is. Van ’t Wout stond in Gdansk namelijk op alle drie de individuele afstanden op het podium met één keer goud (op de 1.500 meter) en twee keer zilver (op de 1.000 en 500 meter).

Vooral met zijn manier van racen maakte Van ’t Wout indruk. “Als ik op kop rij, hou ik het tempo laag. Dan heb je mensen die buitenom willen versnellen, maar als we de bocht uitkomen ga ik mee versnellen, zodat ze niks kunnen doen”, legde hij eens uit.

Door tactiek niet succesvol

Maar bij de WK werd die tactiek van hem niet de meest succesvolle. Op de 1.500 meter plaatste hij zich ternauwernood voor de finale, waar hij net naast de medailles greep en op de 500 meter schoof hij op naar de derde plaats, omdat de Chinees Xiaojun Lin een straf kreeg.

Op de laatste dag probeerde hij op de 1.000 meter zijn geluk nogmaals. Van ’t Wout lag op kop en hield de deur dicht, maar werd helaas toch nog in de laatste ronde door twee anderen gepasseerd: de Italiaan Pietro Sighel en de Koreaan Hong Kyun-hwan.

In een nogmaals verwoede poging nog tweede te worden, ging Van ’t Wout uiteindelijk onderuit, waarna hij schuivend op zijn buik de eindstreep bereikte.

Knegt al moegestreden

Voor Knegt was het toernooi al vroeg op die zondag voorbij. De 33-jarige routinier slaagde er helaas niet in om de herkansingsronden over te leven. “Dat kan gebeuren”, zei hij daar zelf over.

“Ik liet een paar steekjes vallen”, analyseerde Knegt zijn eigen optreden. “Dan kan ik heel dramatisch gaan doen, maar dat heb ik aan mezelf te wijten.”

Plaats een reactie